18 de març 2009

Any internacional de l'astronomia


Aquest any 2009 és l’Any Internacional de l’Astronomia, declarat per la Unió Astronòmica Internacional a través de la UNESCO. Es commemoren els 400 anys de la primera observació astronòmica amb un telescopi realitzada per Galileo Galilei.

Per aquest motiu, durant el primer trimestre els nens i nenes de P.5 han estudiat el projecte de “l’Univers”. A través de material aportat i recerca d’informació han anat descobrint tot allò relacionat amb el tema: els planetes del sistema solar, a on vivim, les estrelles i satèl•lits, les constel•lacions... S’han fet unes fitxes tècniques, treballs de plàstica i ho han exposat a l’entrada de l’escola.

Com a culminació d’aquest projecte de treball, hem organitzat una plantada de telescopis al costat de l’escola, que es va haver de suspendre en dues ocasions per culpa del temps.

Finalment, el dilluns 16 de març a les 20:30’ del vespre, l’Agrupació d’afeccionats a l’Astronomia de Girona, ens va fer una explicació teòrica assenyalant amb un làser les estrelles i constel.lacions, i després els nens i nenes i les seves famílies van veure Saturn, les seves llunes i la nebulosa d’Orió.

Un cop més hem constatat que aquest tipus d’activitat motiva molt a la mainada i els desperta molt d’interès. La col•laboració dels pares en la recollida de material i la seva implicació va ser un èxit que volem agrair.

Nens, pares i mestres vàrem tenir la sort de gaudir d’una experiència poc habitual, de molta actualitat i que desperta molta curiositat a petits i grans.

Marta Pagès i Marta Badia
Tutores de P.5.