17 d’abr. 2012

Classe d'art universitària

El divendres 13 d'abril, els alumnes de 2n de batxillerat que estudien la matèria d'història de l'art, varen poder fer un tast del que és ser un alumne universitari. Va venir a impartir una classe la professora Maria Recasens, del Departament d'art de la Universitat de Girona. Va explicar als alumnes una de les obres que tenen en el temari de les proves de selectivitat d'enguany, concretament "La ratlla de verda" d' Henri Matisse. La oportunitat de participar en aquestes xerrades es deu a una iniciativa del mateix departament d'art, per tal de difondre la seva activitat i poder captar l'interès de futurs estudiants. El nostre centre va ser uns dels escollits en tant que tenim un bon nombre d'alumnes de l'escola que s'examinen d'art a la selectivitat i, a més amb uns resultats més que notables -dos dels requisits imprescindibles per poder participar en aquesta experiència.

Henri Matisse és un dels grans artistes del segle XX. Arran d'un viatge que va fer a Colliure la primavera del 1905, fet que li va permetre descobrir la llum del mar Mediterrani, la seva pintura va experimentar un gir radical i es va manifestar des de llavors en un esclat de color. La seva obra s'ha qualificat de fauvista, és a dir, "salvatge". Taques de pintura aplicant els colors sense barreja, sense matisos, amb una violència cromàtica plena d'energia.

L'obra en qüestió, "La ratlla verda", és en realitat un retrat de la seva dona. Matisse no perd mai la referència figurativa, però l'aplicació del color és clarament subjectiva i radical. El nom de l'obra ve determinat de manera evident per la ratlla de color verd que ressegueix el centre del rostre i que substitueix el nas. És un recurs cromàtic que harmonitza tots el colors de la tela, que enllaça les diferents zones acolorides.